5blog

5 Τάσεις στην Πληροφορική για το 2020

Η δεκαετία που εισήγαγε το iPad, είδε την άνοδο των ψηφιακών βοηθών όπως η Alexa και του προγράμματος περιήγησης Chrome της Google έρχεται στο τέλος. Με τα Windows 7 να φτάνουν στο τέλος και τις περισσότερες επιχειρήσεις να αναπτύσσουν λύσεις cloud computing, το 2020 θα φέρει αλλαγές στην αγορά της  πληροφορικής. Τον επόμενο χρόνο θα παρουσιαστεί, χωρίς αμφιβολία, ένα εντελώς νέο πλήθος καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορικής.

Το μέλλον του Cloud

Η ενασχόληση νέων εταιρειών, οι λιγότεροι τεχνικοί περιορισμοί και η εξέλιξη της στάσης απέναντι στην τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει το 2020 ένα έτος σταθμό για την ευρεία υιοθέτηση του cloud από τις επιχειρήσεις. Η AWS, η Google, η Microsoft και η Alibaba έχουν καθιερωθεί ως σημαντικοί προμηθευτές cloud, η IBM και η Oracle έχουν προσπαθήσει να μπουν στο παιχνίδι, ωστόσο, η απόκτηση από την IBM του Red Hat και της συνεργασίας της Oracle με τη Microsoft το 2019 είναι ενδεικτική του πού κατευθύνεται το 2020.

Το 2020 θα μπορούσε να είναι το έτος που θα δούμε τελικά μια σημαντική εξέλιξη για την επιφάνεια εργασίας ως υπηρεσία [DaaS]. Οι προβλέψεις αποκαλύπτουν την αυξανόμενη μάχη για την κυριαρχία του cloud computing, με τους σημαντικούς προμηθευτές cloud να αλλάζουν τακτικές. Αυτές οι προβλέψεις θα βοηθήσουν τους CIO και τις οργανώσεις τους να προετοιμαστούν για το αναπτυσσόμενο τοπίο, το οποίο συνεχίζει να μετατοπίζεται καθώς οι ηγέτες του χώρου σχεδιάζουν το μέλλον. Η τάση έχει δρομολογηθεί ήδη από επιχειρήσεις όπως η Citrix και η VMware, ενώ οι γίγαντες της τεχνολογίας όπως η Microsoft και η Amazon έχουν δεσμευτεί να κάνουν πραγματικότητα την υποδομή εικονικής επιφάνειας εργασίας σε cloud.

Tο DaaS μπορεί θα αποτελέσει την αναπτυσσόμενη τάση στους υπολογιστές το 2020, καθώς δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί πλήρως σαν τεχνολογία. Έχουμε δει κάποια πρόοδο, αλλά η επιτυχία περιορίστηκε σε μικρότερες εφαρμογές και πολύ συγκεκριμένες χρήσεις. Η υπηρεσία Windows Virtual Desktop της Microsoft, που κυκλοφόρησε το περασμένο φθινόπωρο, θα μπορούσε να ωθήσει τις επιχειρήσεις να ξεκινήσουν τη μετάβαση. Οι περισσότεροι από τους κολοσσούς της πληροφορικής ρίχνουν την στρατηγική Cloud στο παιχνίδι και περιμένουμε μεγαλύτερα αποτελέσματα  το 2020.

O πόλεμος των browser συνεχίζεται

Οι πρόσφατες και τρέχουσες τάσεις δείχνουν σε μία κατεύθυνση: προγράμματα περιήγησης με χρέωση. Μέσα σε λίγα χρόνια,δυστυχώς, οι περισσότερες δραστηριότητες στο διαδίκτυο πιθανόν να μετατραπούν σε υπηρεσίες περιήγησης υψηλής ποιότητας με το αντίστοιχο κόστος.

Η Microsoft ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει τη νέα έκδοση του προγράμματος περιήγησης Edge της, ελπίζοντας να οδηγήσει το Google Chrome εκτός του χώρου των επιχειρήσεων. Η εταιρεία, έχει εργαστεί για να ενσωματώσει το Edge σε πολλές από τις δικές της πλατφόρμες, όπως η αναζήτηση των windows 10 και το Office 365.

Aν και η Google διαψεύδει ότι θα χτυπήσει τις επεκτάσεις αποκλεισμού διαφημίσεων, μια νέα διασύνδεση προγραμματισμού εφαρμογών, γνωστή ως API Declarative Net Request, υποδεικνύει μια σοβαρή και προγραμματισμένη προσπάθεια ότι ο τεχνολογικός γίγαντας σκοπεύει να παρακινήσει τους χρήστες του Chrome να αναβαθμίσουν σε υπηρεσίες Premium. Από τη μια πλευρά, πολλοί επικρίνουν αυτήν την κίνηση, επειδή το μπλοκάρισμα των επεκτάσεων αποκλεισμού διαφημίσεων στο Chrome θα απομακρύνει εκατομμύρια των ελεύθερων χρηστών του Chrome. Από την άλλη πλευρά  πολλοί λατρεύουν την προφανώς σωστή κατεύθυνση που έλαβε ο πλησιέστερος ανταγωνιστής της, η Mozilla.

Αντί να αναγκάζει τους ανθρώπους να αγοράσουν χρόνο περιήγησης, ο Firefox θα μοιράζεται τα έσοδά του με τις τοποθεσίες που επισκέπτονται οι άνθρωποι. Με αυτόν τον τρόπο, οι εν λόγω ιστότοποι μπορούν να συνεχίσουν να εστιάζουν στην προσφορά καλύτερου περιεχομένου ποιότητας παρά στην αποστροφή από τους αναγνώστες με διαφημίσεις. Αντί να αφαιρέσει τις δημοφιλείς λειτουργίες για να αυξήσει τις συνδρομές, η εταιρεία θα επεκτείνει τις δυνατότητές της για καλύτερη περιήγηση.

Μια άλλη αξιοσημείωτη τάση είναι η αυξανόμενη χρήση φωνής στον έλεγχο των προγραμμάτων περιήγησης. Ο φωνητικός έλεγχος στο Web γίνεται είτε ως εγγενής λειτουργία είτε μέσω πρόσθετων / επεκτάσεων τρίτων.

Αποχαιρετισμός στα windows 7

Η Microsoft θα τερματίσει την υποστήριξη για το σεβαστό λειτουργικό της σύστημα στις αρχές του 2020. Το τέλος της ζωής του λογισμικού είναι προγραμματισμένο για τις 14 Ιανουαρίου.

Το τέλος της υποστήριξης μπορεί να αναγκάσει ορισμένες επιχειρήσεις να επανεξετάσουν την επιλογή του λειτουργικού συστήματος. Η αλλαγή έρχεται μετά από ένα έτος κατά το οποίο η Microsoft παρουσίασε αρκετές προβληματικές ενημερώσεις των Windows 10 όπως το patch του Απριλίου που προκάλεσε δυσκολίες. Όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη της Microsoft τα Windows 7 ήταν ένα εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα στην εποχή του, εξυπηρετούσε την αγορά αρκετά καλά, αλλά έπρεπε να αλλάξει.

Νέες συσκευές που όμως δεν παραγκωνίζουν τις παλιές

Οι τύποι συσκευών τις οποίες χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι θα είναι μια άλλη τάση υπολογιστών τελικού χρήστη που συνεχίζει να εξελίσσεται το 2020, αν και τα παλαιά πρότυπα θα εξακολουθήσουν να ισχύουν στον εργασιακό χώρο του επόμενου έτους.

Οι συσκευές διπλής και πτυσσόμενης οθόνης που ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες θα κυκλοφορήσουν το 2020. Οι Microsoft Surface Neo και Duo, είναι δύο νέες συσκευές διπλής οθόνης που ταιριάζουν απόλυτα στην παλάμη σας. Με δύο οθόνες που συνδέονται με μια επαναστατική άρθρωση 360 °, το Surface Duo συνδυάζει τις καλύτερες τεχνολογίες της Microsoft και του Android για να επαναπροσδιορίσει την παραγωγικότητα εν κινήσει. Tις ανακοινώσεις ακολούθησε μεγάλος ενθουσιασμός γύρω από τα νέο μοντέλα, αλλά θα εξαρτηθεί από τους προγραμματιστές αν θα δημιουργήσουν εφαρμογές για αυτά, ώστε να εγκαθιδρυθούν στην αγορά.

Οι συσκευές προσαρμόζονται όλο και περισσότερο σε διάφορες χρήσεις και οι εταιρείες σταθμίζουν την επιθυμία των εργαζομένων τους να χρησιμοποιούν εξειδικευμένες συσκευές που προσφέρουν αξιοπιστία και απλότητα. Περισσότερα τμήματα πληροφορικής θα εξετάσουν φέτος, το είδος των συσκευών που χρησιμοποιούν με βάση τις ανάγκες τους, παρόλα αυτά, ο παραδοσιακός ηλεκτρονικός υπολογιστής θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καθημερινής ζωής της επιχείρησης. Οι έξυπνες συσκευές, τα τηλέφωνα και οι ταμπλέτες, πλέον φέρουν εις πέρας αρκετά καθήκοντα , αλλά πέραν ορισμένων εργασιών και περιστάσεων ο υπολογιστής παρέχει μια ανώτερη εμπειρία στο εργασιακό περιβάλλον.

Η τεχνίτη νοημοσύνη γίνεται προσιτή

Οι προγραμματιστές έχουν ευκολότερη πρόσβαση στο AI από ποτέ. Για παράδειγμα, όλο και περισσότερες προηγμένες τεχνολογίες είναι διαθέσιμες με ελάχιστη ή καθόλου επιβάρυνση κόστους ή χρόνου και οι αλγόριθμοι μπορούν να είναι αποτελεσματικοί με προοδευτικά μικρότερα σύνολα δεδομένων. Αυτή η τάση εκδημοκρατίζει την καινοτομία του AI και επιτρέπει επίσης τη δημιουργία μικρότερων και πιο εξειδικευμένων μέσων, κάτι που δεν ήταν εφικτό προηγουμένως, είτε επειδή δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα ή το πρόβλημα δεν άξιζε την γιγαντιαία επένδυση που θα χρειαζόταν για την επίλυσή του. Τώρα τόσο οι ανάγκες σε επενδύσεις όσο και οι πληροφορίες μειώνονται ταχύτατα. Ως αποτέλεσμα, θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια μεγαλύτερη ποικιλία εργαλείων με τεχνολογία AI. Θα δούμε επίσης ότι το AI γίνεται συστατικό, ακόμη και αν είναι πολύ μικρό, μιας ευρείας ποικιλίας προϊόντων.

Comments are closed.