happy-free-asian-girl-sitting-home-with-laptop-coffee-mug-raising-hands-up

Η Απομακρυσμένη Εργασία και Επαγγελματίες της Πληροφορικής

Η πανδημία Covid-19 έχει μεταμορφώσει τον τρόπο εργασίας μας και η στροφή προς την εξ αποστάσεως εργασία έχει δώσει στους επαγγελματίες της πληροφορικής και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο νέες ευκαιρίες να εργάζονται από οπουδήποτε. Με τις συνεχιζόμενες ελλείψεις, η αγορά παραμένει καυτή για υποψηφίους με το είδος των δεξιοτήτων που η πανδημία έχει θέσει σε προτεραιότητα.

Τα καλά νέα είναι ότι οι αναζητούντες εργασία μπορεί να βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, καθώς οι αγγελίες θέσεων εργασίας στον τομέα της πληροφορικής κατέχουν ηγετική θέση όσον αφορά την ευελιξία τοποθεσίας, με το 37% των ανοιγμάτων θέσεων εργασίας στον τομέα της πληροφορικής στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά να διαφημίζουν κάποιο συνδυασμό πλήρως απομακρυσμένης, μερικώς απομακρυσμένης ή υβριδικών μοντέλων εργασίας. Η έρευνα της Gartner έχει δείξει ότι από όλες τις θέσεις εργασίας που παρακολουθεί, η πληροφορική έχει τις περισσότερες ευκαιρίες για εργασία από απόσταση.

Σύμφωνα με τον Alex Michaels, κύριο σύμβουλο της Gartner που ειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια και τη διαχείριση κινδύνων, η εργασία εξ αποστάσεως έχει διευκολύνει τους επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας να βρουν εργασία. Η αύξηση των τηλεργαζομένων έχει ως αποτέλεσμα την “αυξημένη ιεράρχηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο από τις επιχειρήσεις”. Οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτές τις αλλαγές, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι νέοι κανονισμοί για την κυβερνοασφάλεια και η μετάβαση από την παράδοση με επίκεντρο το έργο στην παράδοση με επίκεντρο το προϊόν, έχουν αυξήσει την ανάγκη οι αναλυτές και οι μηχανικοί ασφάλειας να έχουν μη τεχνικές ικανότητες, όπως η αλληλεπίδραση με τον τελικό χρήστη και η υποστήριξη των επαγγελματιών των επιχειρήσεων.

Ανάπτυξη ικανοτήτων για απομακρυσμένη εργασία

Η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων μπορεί να είναι “σημαντικός παράγοντας διαφοροποίησης μεταξύ εσάς και των ανταγωνιστών σας με παρόμοιες πιστοποιήσεις ή/και εμπειρίες”, έγραψε ο Michaels σε ένα email. “Καθώς η ασφάλεια χάνει από τα μάτια της την κατανεμημένη τεχνολογική υποδομή ενός οργανισμού, ικανότητες όπως η ψηφιακή επιδεξιότητα, η συνεργασία και η προσαρμοστικότητα έχουν γίνει ακόμη πιο κρίσιμες για την ασφάλεια του οργανισμού σας”.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι απομακρυσμένες ευκαιρίες ίσες. Ενώ η πλήρως απομακρυσμένη εργασία σημαίνει ότι οι εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν δεξαμενές ταλέντων σε νέα μέρη, σημαίνει επίσης ότι οι εργοδότες σε ολόκληρη τη χώρα πρέπει πλέον να ανταγωνίζονται με τη Silicon Valley για τους πιο υποσχόμενους υποψηφίους. Σύμφωνα με τον διευθυντή έρευνας ανθρώπινου δυναμικού της Gartner, Jamie Kohn, αυτό “μπορεί να μην είναι ένα τεράστιο άλμα ευκαιρίας” για όλους τους υποψήφιους πληροφορικής, καθώς οι μισθοί σε μικρότερες επιχειρήσεις μπορεί να μην είναι ανταγωνιστικοί.

Ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων για επιτυχία στην ανταγωνιστική απομακρυσμένη αγορά εργασίας πληροφορικής.

Yπάρχει μια σαφής αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας για τους ηγέτες της πληροφορικής/υπεράσπισης του κυβερνοχώρου και άλλα ανώτερα στελέχη, σύμφωνα με τον Charley Betzig, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας προσλήψεων στελεχών πληροφορικής Heller Search Associates. “Τα εξειδικευμένα ανώτερα στελέχη τεχνολογίας -ακόμη και εκείνα που αναζητούν ενεργά- γνωρίζουν ότι αν απορρίψουν μια ευκαιρία που απαιτεί μετεγκατάσταση, είναι πολύ πιθανό η επόμενη ευκαιρία τους να είναι αυτή που θα τους επιτρέψει να παραμείνουν απομακρυσμένοι χωρίς να ξεριζώσουν την οικογένειά τους”, έγραψε ο Betzig.

Συνολικά, είναι σημαντικό για τους αναζητούντες εργασία στον τομέα της πληροφορικής να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η ψηφιακή επιδεξιότητα, η συνεργασία και η προσαρμοστικότητα για να ξεχωρίσουν στην άκρως ανταγωνιστική αγορά. Όπως σημειώνει ο Michaels, η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων μπορεί να αποτελέσει “σημαντικό διαφοροποιητικό παράγοντα μεταξύ εσάς και των ανταγωνιστών σας με παρόμοιες πιστοποιήσεις ή/και εμπειρίες”. Με τη δυνατότητα να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα οι πρώιμοι γύροι συνεντεύξεων, οι προσφορές μπορούν να έρθουν από το πουθενά και οι εταιρείες που καθυστερούν τις αποφάσεις τους για τους καλούς υποψηφίους για πολύ καιρό είναι πιθανό να τους χάσουν από τους ανταγωνιστές που είναι πιο ευέλικτοι στις προσλήψεις τους.

Ευκαιρίες και προκλήσεις για όσους αναζητούν εργασία

Εν κατακλείδι, η απομακρυσμένη εργασία έχει γίνει θεόσταλτη για τους επαγγελματίες της πληροφορικής που εκτιμούν τον προσωπικό τους χώρο και την ευελιξία στις ρυθμίσεις εργασίας-ζωής τους. Με τη συνεχιζόμενη έλλειψη ταλέντων και την αυξημένη ζήτηση για τεχνικές δεξιότητες στον ψηφιακό μετασχηματισμό, οι αναζητούντες εργασία μπορούν να αναζητήσουν ευκαιρίες σε περιοχές που παλαιότερα ήταν πολύ μακριά από τον τόπο διαμονής τους. Ο κλάδος της πληροφορικής προσφέρει τις περισσότερες ευκαιρίες για απομακρυσμένη εργασία, με το 37% των καταχωρίσεων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά να διαφημίζουν κάποια μορφή απομακρυσμένης ή υβριδικής εργασίας. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός για τους πιο υποσχόμενους υποψηφίους έχει αυξηθεί και οι εργοδότες πρέπει να είναι ευέλικτοι στις προσλήψεις τους για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν κορυφαία ταλέντα. Είναι επίσης σημαντικό να αναπτύσσονται μη τεχνικές ικανότητες, όπως η ψηφιακή επιδεξιότητα, η συνεργασία και η προσαρμοστικότητα, καθώς έχουν γίνει ακόμη πιο κρίσιμες για την ασφάλεια των οργανισμών. Συνολικά, ο κλάδος της πληροφορικής προσφέρει συναρπαστικές ευκαιρίες για τους επαγγελματίες της πληροφορικής που επιθυμούν να επεκτείνουν τις δεξιότητές τους και να εργαστούν σε ένα απομακρυσμένο ή υβριδικό περιβάλλον εργασίας.

Comments are closed.